Ga terug

Koolhydraatarme crackers

Om ook tijdens het ontbijt te variëren, kunnen crackers dé oplossing bieden. Maar helaas, voor de koolhydraatarm-gegadigden onder ons, zijn ze over het algemeen niet koolhydraatarm. Ze bestaan wel, maar dan moet je wel goed zoeken in de supermarkt. En daarnaast, hoe leuk en lekker is het om ze zelf te maken. Zeker als ze binnen een kwartier klaar zijn! Laat het nu zo zijn dat wij een geweldig recept op de plank hebben liggen voor koolhydraatarme crackers! Laten we direct van start gaan.
Bereidingstijd 15 minuten
Gang Lunch, Ontbijt
Porties 18 crackers

Ingrediënten
  

Koolhydraatarme crackers: de ingrediënten

  • 35 gram boter gezouten
  • 100 gram amandelmeel
  • 0,5 theelepel xanthaangom
  • 0,25 theelepel bakpoeder
  • 1 snufje zout als je ongezouten boter gebruikt, kun je iets meer los zout toevoegen
  • 1 klein ei
  • Kruiden, pitten en zaden naar keuze

Instructies
 

Bereidingswijze koolhydraatarme crackers

    Smelt de boter

    • Smelt de boter in een klein (magnetronbestendig!) kommetje tot deze net gesmolten is, maar niet gloeiend heet. Zet opzij en laat rustig afkoelen.

    Meng de andere ingrediënten

    • Doe het amandelmeel, xanthaangom, bakpoeder en zout in een middelgrote kom en klop dit goed door elkaar.

    Voeg de boter en het ei toe

    • Giet de gesmolten boter erbij en meng tot alles gelijkmatig verdeeld is (niet bang zijn om je handen te gebruiken). Kluts het ei en voeg ‘m toe aan het geheel en kneed het mengsel verder tot het een bal vormt.

    Laat het deeg even rusten

    • Wikkel de deegbal in vershoudfolie en leg je kunstwerk 5 minuten in de vriezer. Dit helpt de boter om weer stevig te worden, wat ervoor zorgt dat het deeg straks makkelijker te vormen is.

    Vorm de crackers

    • Rol het deeg uit op bakpapier. Wij hebben gemerkt dat de crackers krokanter en daardoor lekkerder zijn als ze in kleinere aantallen gebakken worden. Houd daarom bijvoorbeeld 4 crackers per vel bakpapier aan.
    • Strooi je gewenste kruiden, pitten en zaden over het deeg en rol het nog lichtjes uit om de toppings in te drukken. Snijd het deeg in het gewenste crackerformaat en scheid de stukjes voorzichtig. Het deeg is kwetsbaar, dus gebruik een mes om voorzichtig onder de stukjes te schuiven en ze los te maken.

    De magnetron in!

    • Leg 4 crackers tegelijk (met het bakpapier) in de magnetron. Bak ze op 1000 watt gedurende 20 seconden. Open de magnetron, controleer de crackers, en bak ze nog eens 15-20 seconden.
    • Laat de crackers afkoelen; ze worden knapperiger tijdens het afkoelen.
    • Tip: Experimenteer eerst met een paar crackers om de juiste kooktijd voor jouw magnetron te bepalen! Magnetrons verschillen soms in vermogen; bij ons waren ze optimaal op 1000 watt.
    Trefwoord Crackers, Koolhydraatarm, Koolhydraatarme crackers